Л-Глютамін (L-Glutamine)
Біологічна характеристика глютамина
Глютамін — це одна з 20 протеіногенних амінокислот. Є основою м'язової тканини. Синтезується організмом людини в достатній кількості, але при підвищених фізичних і психічних навантаженнях його виробництво дестабілізується і падає практично до нуля. В таких умовах організм потребує додаткових джерелах глютамін, в іншому випадку настає слабкість як наслідок гострого катаболічного кризи.
Джерела глютамина
Поряд з L-глютамином, що виробляється організмом людини, існує аналог, що надходить з белоксодержащими продуктами, такими як:
- шпинат;
- боби;
- буряк;
- капуста;
- молоко;
- рибні продукти;
- курятина;
- яловичина.
Але для спортсменів і цього джерела глютамін буває мало, так як він швидко витрачається, а значна частина ще і не засвоюється. Амінокислота зі спортивних добавок ідентична внутрішнього глютаміну як по фізичним та хімічним властивостям, так і щодо участі в синтезі ферментів, гормонів і м'язових білків. Тому тим, хто має високі фізичні і розумові навантаження, дієтологи рекомендують додаткове джерело глютамін з спортивного харчування. На прилавках нашого інтернет-магазину можна купити якісний л-глютамін за доступною ціною.
Функції глютамина
L-глютамін є найважливішою амінокислотою в організмі людини. На його частку припадає понад 60% м'язової тканини. Інтенсивний тренінг приводить до зниження такого високого рівня. Л-глютамін служить антагоністом гормону кортизолу, блокує і уповільнює його дію, так як саме кортизол руйнує м'язові волокна. Амінокислота також виконує функції підсилювача гормону росту — будівельника м'язової тканини. Виявлена здатність глютамін забезпечувати ферменти атомами нітрогену, що теж сприятливо позначається на прирості м'язів.
Крім цього, глютамін виконує й інші важливі функції:
- підтримка імунітету;
- прискорення процесів відновлення після тренінгу;
- підвищення витривалості;
- блокування аміаку, токсичного для м'язових клітин;
- поліпшення засвоєння лейцину як найсильнішого анаболічного агента;
- допомогу у швидкому поповненні запасів глікогену;
- енергозабезпечення м'язової тканини;
- допомога в нормалізації кислотного балансу;
- підтримка роботи органів травлення;
- вивільнення гормону зростання-соматотропіну.
Але основне призначення глютамина бути головним пластичним матеріалом для м'язових клітин.
Фармакологічні формиВиробники пропонують різні форми глютамина:
- В капсулах. Форма, зручна для прийому, зберігання і транспортування. Але засвоюється повільно із-за недостатньої поверхні абсорбції.
- В порошку. Потрапляє в організм у вигляді розчину, тому миттєво засвоюється. Приготування полягає в розведенні певної дози порошку в молоці, соках або воді.
Препарати, що містять глютамін, можуть бути чистими і комплексними. Комплексні у вигляді доповнення включають:
- амінокислоти, у тому числі і BCAA;
- вітамін C в якості імуностимулятора;
- вітаміни групи B як анаболічні агенти.
Як приймати протеїн?
це питання добре опрацьований, і його можна представити у вигляді наступних рекомендацій:
- Глютамін краще приймати перед сном для посилення синтезу гормону зростання-соматотропіну і чиниться їм ефекту.
- После тренинга — для восстановления мускулатуры.
- В дни, когда нет тренировок, первый раз пьют добавку перед обедом, второй — перед сном.
Прием глютамина требует точной дозировки. Общая суточная доза аминокислоты 4—8 г или 2 раза по 2—4 г. Лучшее время приема — натощак за 30 минут до еды. За полчаса аминокислота успевает полностью усвоиться.
Поєднувати L-глютамін можна з будь-якими спортивними добавками: амінокислотами, креатином, жиросжигателями для посилення ефективності останніх. Не рекомендується змішування білкових добавок і глютамина з-за різної швидкості засвоєння, оптимальне рішення незначний інтервал між ними.
При дотриманні дозування л-глютамін не має побічної дії. Але навіть при її збільшенні, побічний ефект може мати місце лише в осіб, які страждають розладом ШКТ.